Mamaplus // Dorina Baciu: “Cum deosebim cașcavalul de calitate și cu ce îl combinăm”

După ce au locuit o perioadă în Italia, Dorina Baciu și Valeriu Motroi s-au întors acasă și au lansat o mică afacere. Aceștia produc cașcavaluri italiene de cea mai înaltă calitate. Au o stână proprie de oi și capre, folosesc echipament performant din străinătate și de un an îi răsfață pe moldoveni cu cașcavaluri artizanale.

De cât timp a apărut pe piață Sălașul Baciului?

Sălașul Baciului a apărut pe piață anul trecut. Soțul meu a muncit peste hotare în acest domeniu, așa că am decis să ne întoarcem acasă și să facem un experiment, pentru a vedea cum se comportă consumatorul cu așa tip de cașcaval, mai consistent și mai pronunțat la gust.

Ce tipuri de cașcavaluri produceți?

Producem cașcaval din lapte de oi (pecorino) și din lapte de vaci (caciotta) după rețeta italiană. Cașcavalul pecorino are diferite vârste de maturare, de la 30 de zile până la 30 de luni. De asemenea, avem pecorino maturat în vin și marmorizat cu vin, cu piper negru și cu miez de nucă.

Care sunt diferențele dintre cașcavalul home-made și cel de fabrică?

În primul rând, un cașcaval artizanal nu conține stabilizatori, conservanți, coloranți  și niciun fel de E-uri.

Cum ne putem orienta când vrem să alegem un cașcaval de calitate?

În primul rând, analizăm lista ingredientelor. De exemplu, cașcavalul nostru conține lapte, cheg și sare. În plus, un cașcaval bun nu poate să coste ieftin, luând în considerare prețul materiei prime. Îl mai identificăm și după gustul intens.

De ce cașcavalurile Sălașul Baciului nu ajung în magazine?

Cașcavalurile noastre nu ajung în magazine deoarece nu avem atâta producție, avem 100 de oi și prelucrăm cam 5-6 tone de lapte pe an, în jur de 700-800 de kg de cașcaval pe an și producem doar în perioada mulsului oilor.

Sunt obișnuiți moldovenii să consume cașcaval artizanal?

Categoric nu, deoarece ei s-au obișnuit cu cașcavalul rusesc și cel olandez, mai  știu de parmesan, grana padano și atât. Se uimesc de fiecare dată că noi producem așa asortiment de cașcavaluri acasă. Da, și noi putem face produse de calitate.

Ce recomandări aveți pentru amatorii de cașcaval?

Să consume cașcaval de calitate și să încerce gusturi noi. Ar trebui să învețe să-l consume corect, nu doar pe tartine, așa cum sunt obișnuiți mulți modoveni.

Unii îmi spun că sunt amatori, dar nu-l pot consuma, pentru că au intoleranță la lactate. Această afirmație nu este corectă, deoarece odată cu prelucrarea laptelui și cu maturarea cașcavalului, el se transformă în acid lactic, astfel încât organismul nostru să-l poată digera.

Îmi puteți da 2-3 cele mai bune combinații cu care pot fi consumate cașcavalurile?

Cașcavalurile Sălașul Baciului pot fi combinate cu miere, cu magiun, cu un vin corpolent, cu nuci și fructe uscate.

Cum vă pot găsi potențialii clienți?

Pe pagina de facebook Sălașul Baciului. Facem livrări marți și vineri în Chișinău, comenzile le puteți plasa pe Facebook sau la numărul de telefon 069 535 892.

Sursa: Mamaplus.MD

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart