Din ce în ce mai mulți oameni aleg să consume lapte și brânză de capră, dar dincolo de gust, care sunt beneficiile pe care le putem avea introducându-le în alimentația noastră?
1. Digestibilitate și ușurință
Știm că brânza de capră este mai slabă și mai digerabilă decât alte brânzeturi, dar să încercăm să înțelegem împreună de ce.
Caracteristica principală este conținutul său de lipide, compus din acizi grași cu catenă scurtă, care, fiind formați din molecule foarte mici, sunt mai ușor digerabili.
Este recomandată deseori pentru că este o „brânză fără colesterol” tocmai datorită prezenței acestor grăsimi care nu afectează în niciun fel nivelul colesterolului din sânge.
2. Face intestinul fericit
Putem defini brânza de capră drept „intestinal friendly” din două motive importante: este foarte bogată în fermenti lactici, utili pentru menținerea în echilibru a florei bacteriene intestinale, și în același timp conține foarte puțină cazeina: proteina din lapte care provoaca umflaturi si tulburări intestinale enervante la cei intoleranți la aceasta componenta.
Brânza naturală proaspătă de capră este produsă cu lapte crud și cheag, prin coagulare acidă spontană. În timpul acestui proces, fermentii lactici transformă lactoza în acid lactic, făcând brânza mai digerabilă și oferindu-i aroma caracteristică.
3. Bogat în nutrienți
Capra este un animal care nu se pretează la creșterea intensivă sau hrănirea forțată pentru a-și crește producția de lapte.
Mediul în care își poate furniza cel mai bun lapte este pășunea unde poate pășuna în voie.
Laptele de capră se remarcă față de alții prin conținutul optim de fier, săruri minerale (calciu și fosfor) și vitamine (în special B2) care ajută organismul nostru în creștere și dezvoltare.
4. Plin de energie
Fiecare tip de brânză are anotimpul lui, dar vorbind de brânzeturile de capră: care este cel mai bun sezon pentru a le savura?
Cel mai bun moment pentru a consuma cașcavalul din lapte de capre proaspete este primăvara, din martie încoace, când înțărcarea puietului s-a terminat și laptele poate fi folosit la producerea brânzei.
Există însă un alt motiv întemeiat să-l consumăm în acest sezon: prezența mare a taurinei în laptele de capră are un efect energetic natural, care ne ajută să înfruntăm cu mai multă vigoare sosirea primăverii.
5. Povestea înțărcării noastre
Dintre soiurile de lapte, laptele de capră a fost primul care a fost muls și consumat de om.
Numeroase mărturii demonstrează cum în cele mai vechi timpuri, civilizațiile din bazinul mediteranean și din Orient foloseau laptele de capră pentru a produce brânză.
Un aliment străvechi care a reprezentat întotdeauna hrana privilegiată.
Pentru a-i descoperi toate celelalte beneficii, acum tot ce trebuie să faci este să le guști.
Laptele de capră se evidențiază față de alte tipuri de lapte utilizate în fabricarea brânzeturilor prin digestibilitatea ridicată datorită globulelor de grăsime mai mici și conținutului mare de vitamine.